Jaký je rozdíl mezi flexibilní kanceláří a coworkingem. A proč je firmy chtějí stále častěji

Doba čtení 4 min.

Klíčovou charakteristikou flexibilních kanceláří je, jak již název napovídá, jejich flexibilita. A to hned v několika rovinách. Umožňují nájemcům platit pouze za prostor, který skutečně potřebují, a to bez smluv na mnoho let, jak to je běžné u tradičních kanceláří. Krátkodobé smlouvy a možnost měnit velikost kanceláří podle aktuálních potřeb dává firmám volnost a zásadně snižuje rizika.

Mezi flexibilní kanceláří a coworkingem je velký rozdíl

Flexibilní kanceláře uzavřená, privátní a plně servisovaná. Do těchto kanceláří mají přístup jen pracovníci firmy, která si kancelář pronajímá. Tyto kanceláře jsou předem vybavené nadstandardně kvalitním nábytkem a technologiemi. Díky tomu mohou firmy ušetřit statisíce, ne-li miliony na vybavení. Zároveň lze interiéry přizpůsobit požadavkům firmy. V každém případě je kancelář ihned připravena k nastěhování a práci.

Výhody flexibilních kanceláří

Flexibilní kanceláře nabízí řadu výhod, které mohou vést i k významným úsporám. Například CEO OfficeRnD odhaduje, že flexibilní model může pro firmy představovat úsporu až 40 % na nákladech. Kromě zřejmého benefitu placení jen za ta místa, která se reálně využívají, existují další finanční výhody. Náklady na provoz budovy, jako je údržba, úklid a služby recepce, jsou zahrnuty v ceně pronájmu. To platí i pro ICT technologie, takže není třeba vynakládat dodatečné prostředky na nákup a správu IT infrastruktury.

Prostor kanceláří doplňují zasedací místnosti. Zaměstnanci mají samozřejmě přístup i do coworkingu a společných prostor, které tvoří například relax a gaming zóny, dále třeba kavárny s baristou nebo střešní terasy. Flexibilní kancelář propojuje účel vlastního uzavíratelného firemního prostoru a coworkingu, které je skvělým místem pro inspiraci, spolupráci a bytí součástí komunity.

Coworkingový prostor je k dispozici všem členům a jeho součástí jsou plně vybavené kuchyně se skvělou kávou a občerstvením tvořeným čerstvým ovocem či jinými sezónními dobrotami. Pokud je potřeba soukromí pro soustředěnou práci nebo důvěrné schůzky, klienti coworkingu mohou využívat uzavíratelné místnosti.

Ať už pracují lidé ve flexibilní kanceláři Scott.Weber nebo jsou klienty využívajícími coworking, všichni jsou součástí komunity, pro kterou se organizuje pestrá škála aktivit. Jedná se o pravidelná komunitní setkání, kde se mohou klienti seznámit. Tato setkání jsou vždy spojena s kulinářskými či jinými zážitky. Dále to jsou přednášky a workshopy se zaměřením na profesní vzdělávání nebo osobní rozvoj. A v neposlední řadě mohou naši klienti využívat významných slev a akcí, které pro ně u partnerů zprostředkováváme.

Flexibilní kanceláře a coworking zvyšují pohodu a produktivitu

Interiéry jsou vždy navržené, aby splňovaly tři základní podmínky.

Za prvé musí být moderní, designové, prostě krásné. Chceme klientům nabídnout lepší zázemí a větší pohodlí, než mají doma. Cílem je, aby lidé do práce jezdili rádi a těšili se.

Věříme, že se nám to daří. A to nejen díky spokojenosti klientů, ale i díky oceněním, která získáváme.

Za druhé musí podporovat produktivitu. Navrhujeme a vybíráme prémiový a špičkový nábytek, díky kterému může člověk odvádět kvalitní práci. S tím souvisí i technologie. Neustále inovujeme, abychom dopřáli klientům nejmodernější formy konektivity včetně nadstandardně zabezpečeného vysokorychlostního internetu.

A za třetí, aby prostory podporovaly celkový wellbeing, nebo jak říkáme česky pohodu. Tato oblast je nejkomplexnější a přímo souvisí s předchozíma dvěma. Pohodu totiž dělíme na fyzickou, která nabízí klientům příležitost si odpočinout. Ať už pasivně v masážních křeslech, mezi rostlinami na terase nebo prostým zdřímnutím po obědě, tak i aktivně. Typicky jít si zaběhat, zajezdit na trenažéru nebo mít možnost si užít komplexní ranní nebo odpolední cvičení pod vedením profesionálního trenéra.

Dále usilujeme o sociální pohodu, k tomu slouží zmiňované společenské eventy. Ať už se jedná o brunch, odpolední grilování nebo večerní akce s hudbou a skvělými drinky. A poslední kategorií pohody, kterou klientům dopřáváme, je duševní pohoda. Pro nás to je rozvoj člověka po profesní a hlavně po duševní stránce. Pravidelně pořádáme workshopy a přednášky zabývající se seberozvojem a zajištěním duševní rovnováhy.

Konkurenční výhoda na přehřátém trhu práce

Tyto aktivity ve spojení s flexibilitou mimo jiné zajišťují, že jsou pracovníci spokojenější, loajálnější a produktivnější. A to se líbí i zaměstnavatelům, kteří se mohou plně věnovat svému byznysu, a navíc se stávají atraktivní firmou pro talenty a budoucí zaměstnance. Pro firmy je to velmi silný argument, jelikož se nacházíme (a dlouho budeme) v době, kdy je na trhu práce nedostatek kvalitních kandidátů.

Nyní se asi nikdo nediví, proč model tradičních kanceláří prochází krizí, a naopak flexibilní kanceláře a coworking jsou na vzestupu. Tento model je evolucí v pracovním prostředí a stále častěji ho volí nejen malé a středně velké podniky, ale velké nadnárodní korporáty.

AUTOR
Ondřej Hubatka
Head of Marketing ve Scott.Weber Workspace

 

Další příspěvky

Články z oboruDoporučujeme
07. 09. 2023
Čas čtení 4 min. Coworking je stále populárnější u živnostníků, malých i velkých firem. Co je zdrojem jeho úspěchu…

Děkujeme, že máte zájem.

Teď už jenom stačí, když nám na sebe zanecháte kontakt. 

Pokud ale spěcháte, neváhejte nás kontaktovat na čísle: +420 601 389 500.

Váš tým Scott.Weber Workspace 

Máš zájem o tuto pozici?

Napiš nám něco o sobě



Máš zájem o tuto pozici?


Napiš nám něco o sobě

Pošlete nám životopis